top of page
  • Writer's pictureDÖK Batyi

Lelki egészség világnapja

A mai nap egy igen kényes témáról fogunk beszélni, méghozzá a lelki egészségről. Az első részben az iskolában tett mai napra érvényes változtatásikról fogok beszélni, utána pedig a mentális egészség témáját fogom taglalni.

Iskolánk:

Az iskolában már biztosan észrevehetettek kis változást a mai nap folyamán, a tükröt az aulában. A mentális egészség velünk kezdődik. A tükör lényege, hogy látva a néhány helyen viccesre vett feliratokat, néhány helyen hízelgő szövegeket induljatok el a mentális egészség útján azzal, hogy elfogadjátok magatokat. Szívesen vesszük ha selfieztek benne és ki is rakjátok valahova a #selfcare #loveyourself #szeresdmagad vagy a #szeretemmagam hesteggel.

Mentális Egészség:

Most pedig térjünk át egy másik témára, a mentális higéniára. Diákként is rengeteg stressz és feszültség ér miket, ami súlyosbodik iskola után, hiszen elfáradtunk a sok óránkban de nekünk még tanulni kéne erre-arra a dolgozatra, és akkor az iskolán kívüli stresszhelyzetekről nem is beszéltünk. Igaz a mentális egészség nem merül ki abban, hogy magunkkal egyenesbejövünk, valamint a stressz mérséklésében, de mind a kettő egy erőteljes, fontos lépés.

Önmagunk megismerése, elfogadása:

Azért, mert kiraktunk pár cetlit nem fogják az emberek szeretni magukat, a dolgok nem ilyen egyszerűek, de figyelemfelkeltésnek tökéletes. Ahhoz, hogy el tudjuk fogadni magunkat, először meg kell értenünk kik is vagyunk mi. Ebben rengetek online quiz is segít, de az, ha magunkba fordulunk picit és elgondolkodunk azon, mit szeretünk, mi a célunk, mit miért csinálunk sokkal átfogóbb képet adhat magunknak, mint egy quiz. Ha már tudjuk, kik is vagyunk mi, elkezdhetjük elfogadni magunkat. Sok korunkbeli küzd önbizalomhiánnyal, külső és belső tulajdonságokra is nézve, hiszen ténylegesen elfogadni magunkat nehezebb mint hangzik. Erre is vannak módszerek, meg is osztok veletek egyet, hogyan növelhetitek önbizalmatokat/javíthatjátok hozzáállásotokat magatokhoz.

Ennek egy erős fegyvere a tudatalatti. A tudatalatti minden döntésünkre kihat. Ő az, aki eldönti mit mondj, mielőtt kimondod, ő szab meg rettenetesen sok mindent és egyben programozható is. Ha sokszor mondod azt, hogy "Jaj mekkora szánalom vagyok" vagy "Ez sem fog sikerülni" akkor azt a tudatalatti tudomásul veszi és valóra váltja. Innen kikövetkeztethető, hogy a módszer igen egyszerű, csak annyit kell tenned, hogy a fentebb említett megjegyzéseket kicseréled olyasmikre, hogy "Most sikerülni fog" "Szeretem magamat"

Stressz levezetése:

Mai rohanó világunkban rajtunk diákokon is sok teher van és rengeteg stressz ér bennünket is, de hogyan szabadulhatunk meg tőle? A stressz levezetésének számos módja van, az, hogy kinek mi működik teljesen személyiségtől függ. Találd meg a saját módszered, ez lehet sport, művészet, meditáció, üvöltözés egy fával az erdőben... akármi. Mindenesetre fontos az, hogy megtaláld azt a módszert, ami neked működik. E mellett ami még segítség lehet egy egészséges mennyiségű nemtörődömség. Ha valamit túlgondolsz vagy rágódsz rajta, azzal csak rosszabbá teszed. Előre ne aggódj semmin és utólag sem, hiszen előre felesleges valami miatt rosszul érezned magad, utólag meg nem változtat semmin. Ezért is fontos, hogy legyen egy egészséges mennyiségű nemtörődömség benned, és előrébb helyezd magad a sorban és hamarabb foglalkozz magaddal. A mai cikkben ennyit szerettem volna veletek megosztani, remélem élveztétek. Ne felejtsetek el lőni egy selfiet a klub melletti tükörben és postolni! Kellemes lelki egészség világnapját!

111 views0 comments

Recent Posts

See All

1000 daru meséje

Az origami és az atomfegyverek világnapjának alkalmából egy mesével és egy kihívással készültem nektek. A mese annyira nem is mese.. inkább egy szomorú történet a kettő kapcsolatáról. Kezdjük a történ

A szekció jövője

Ez a része a weboldalnak a DÖK-kel kapcsolatos hírek közlésére valamint diákok által készített tartalmak megosztására fog szolgálni, például cikkek, művészeti alkotások, írások, stb.

bottom of page