top of page
  • Writer's pictureDÖK Batyi

1000 daru meséje


Az origami és az atomfegyverek világnapjának alkalmából egy mesével és egy kihívással készültem nektek. A mese annyira nem is mese.. inkább egy szomorú történet a kettő kapcsolatáról.

Kezdjük a történettel:

Az origamifigura elválaszthatatlanul összeforrt Szadako Szaszaki nevével. Az 1943-ban született hirosimai lány 11 éves volt, mikor kiderült, az atombomba utóhatásaként leukémiában szenved, ahogy sok ezer sorstársa. A legenda szerint, ha valaki ezer darumadarat hajtogat, annak teljesül egy kívánsága. A lány elhatározta, hogy meggyógyul és belefogott a hajtogatásba, ám végül csak 644 daruig jutott. Barátai és iskolatársai fejezték be a munkát, és az ezer darut Szadako sírjára helyezték. Azóta világszerte emlékeznek a lányra, és kívánnak békét a hajtogatott madarakkal. Olyan híres emberek is hajtogattak darut a rettenetes múltra való megemlékezés céljából, mint Barack Obama.

A kihívás:

Az origami világnapja alkalmából egy iskola szintű projektet szeretne a DÖK meghirdetni. A célunk az lenne, hogy október 24-ig bezárólag, ami az Origami világnapja, megkísérelnénk iskola szinten 1000 darut hajtogatni/összegyűjteni. A diákönkormányzat tagjai minden nap 2. szünetében a kacsaúsztatónál darukat fognak hajtogatni, amihez minden diáknak lehetősége van csatlakozni, így kívánságaikat leadhatják és a papírokból, melyekre felírásra kerülnek a kívánságok daruk készülnek. Természetesen azt is szívesen vesszük, ha egyénileg hajtogatott darukat adtok le és azzal emelitek az összegyűjtött daruk számát. Mégis 1000 darab daru sok papír, ezért, hogy zöld iskolának megfelelően viselkedjünk, az aulában használt papír félrenyomtatott dolgozatok lesznek, ennek megfelelően kérünk benneteket, ha leadtok külön hajtogatott darukat, azt régi papírokból/röpdolgozatokból hajtogassátok.

A meghajtogatott daruk díszként lesznek végül kifüggesztve.

Az legeredetibb és legkülönlegesebb daruk leadói utólag nyereményben részesülnek.


Köszönjük, hogy elolvastad a cikket, remélem sok darut kapunk majd és sokan jöttök hajtogatni is!

Üdv - DÖK

88 views0 comments

Recent Posts

See All

Lelki egészség világnapja

A mai nap egy igen kényes témáról fogunk beszélni, méghozzá a lelki egészségről. Az első részben az iskolában tett mai napra érvényes változtatásikról fogok beszélni, utána pedig a mentális egészség t

A szekció jövője

Ez a része a weboldalnak a DÖK-kel kapcsolatos hírek közlésére valamint diákok által készített tartalmak megosztására fog szolgálni, például cikkek, művészeti alkotások, írások, stb.

bottom of page